Förändringsmodellen passar även citroner!

Människor, företag och organisationer är som citroner, en del gillar dem andra inte, en del är fina i formen andra inte, en del är beska medan andra är syrliga i smaken, oavsett så har alla nog något att säga om en citron och så är det med människor också oavsett om det är som individer, deras företag eller organisationer! Jag har haft ett antal förändringsarbeten både med enskilda individer, företag och organisationer och har blivit inbokad för ett antal kommande framöver som skall bli spännande att jobba med. Men igår fick jag frågan, VAD är det som gör att jag så ofta lyckas? Jag och många andra konsulter, coacher och mentala tränare är faktiskt inga mirakelmänniskor utan helt vanliga människor vi med. MEN vi kanske är bättre på att få fram tydliga mål, strukturera och motivera i vissa lägen än andra, att se möjligheterna istället för alla hindren så att de vågar ta första steget, vi kan ringa in graden av missnöjet och ställa allt detta mot insatserna för att på så sätt visa att en förändring är möjlig. Det är inte alltid svaren vi ger uppskattas i första läget men när det fått sjunka in så kommer sen frågan, när startar vi? 🙂 Jag insåg igår när jag svarat att det faktiskt fanns en matematisk formel för jobbet som vi gör, därmed inte sagt att andra bara kan kopiera den och tro att de lyckas, det är kombination av förändringsmodellen, våra personliga egenskaper och värderingar, som gör att vi som är i branschen lyckas eller inte. Men förändringsmodellen skulle kunna förklaras enkelt med följande bild:

Comments are closed.