Om Lotterier eller tävling på Facebook!!

jag är så trött på att se alla dessa inbjudningar och utlottningar som sker i de sociala medierna och i synnerhet på facebook. Jag vill påminna mina vänner om följande information från Lotteriinspektionen!

Lotteriinspektionen fick redan under våren 2012 ett stort antal tips om olagliga lotterier som bedrivits som så kallade tävlingar på bland annat Facebook.

Tillstånd till lotterier kan inte ges till privatpersoner eller företag

På sociala medier är det allt vanligare att företag och privatpersoner uppmanar besökare att delta i olika aktiviteter, t.ex. att ”gilla” något eller ”dela” något med sina vänner. Genom att göra detta deltar man sedan i någon form av utlottning där man kan vinna biljetter, pengar eller varor. Ett arrangemang som avgörs med slumpens hjälp, är ingen tävling utan räknas som ett lotteri och kräver tillstånd. Tillstånd kan inte ges till privatpersoner eller företag.

Tävling

Om utgången i arrangemanget avgörs av någons prestation till exempel en bedömning av någons förslag till en slogan eller att deltagaren kan svaret på fler kunskapsfrågor än andra som deltar, är det normalt sett inte fråga om ett lotteri. Prestationsmomentet får dock inte vara för enkelt för då kan det fortfarande anses vara ett lotteri, en helhetsbedömning av arrangemanget måste alltid göras.

Sååå fundera på innan du deltar i sådana här saker eller själv funderar på att göra samma sak..det kan kosta mer än det smakar i slutänden!!

Comments are closed.