Stulna bilden på mig avgjord i Hovrätten!

Fotograf vann mot
Se & Hör i hovrätten

28 november, 2012

Aller Media AB döms att betala skadestånd om 5 000 kronor till en fotograf efter att tidningen Se & Hör publicerat ett foto utan tillstånd och utan att uppge upphovsperson. Totala kostnaden för tidningens publicering av den 4×3 centimeter stora bilden blev 16 700 kronor.

I maj 2010 lade frilansfotografen ut en bild föreställande Anders Stävhag i ett galleri på internet. Stävhag hade inlett en relation med Susanne Brännemo i TV4s Bonde söker fru.

Bilden auktionerades ut och Expressen köpte den med exklusiv rättighet för 8 000 kronor. Se & Hörs redaktör informerades om att bilden var såld, men valde ändå att publicera den, och utan att uppge upphovsmannen. Efter publiceringen valde Expressen att dra sig ur avtalet, och betalade endast 1 500 kronor för publiceringsrätten.

Aller Media som äger Se & Hör medgav att man agerat fel och betalade 4 155 kronor för bildpubliceringen, samt ytterligare 6 500 kronor som kompensation för förlusten som fotografen gjorde efter att Expressen drog sig ur köpet. Dessutom betalade Aller 1 500 kronor i ideellt skadestånd. Totalt (efter moms) betalade Aller Media ut 13 200 kronor till fotografen för bilden.

Fotografen valde att stämma Aller Media AB genom Bildombudsmannen och förlorade först i tingsrätten, men har nu vunnit i Hovrätten för nedre Norrland. Aller döms att utge ytterligare 3 500 kronor i skadestånd. Fotografen slipper dessutom bära Aller Medias rättegångskostnader. Det ideella skadeståndet sattes av hovrätten till 5 000 kronor i stället för 1 500 kronor.

Den totala kostnaden för Aller Media för blir därmed 16 700 kronor, för en bild som var 4×3 centimeter stor inne tidningen.

Comments are closed.