Möte och träning med legenden Steve House!

Igårkväll var jag på föredrag med Steve House och det var verkligen inspirerande för en alpinist som mig! Vi samtalade mycket efteråt om tankar och känslor som finns när man är med om risksituationer eller när det inte går som man tänkt sig. Jag blev också inbjuden av Östersunds klätterklubb att tillsammans med nio andra utvalda klättrare träna med Steve House, ska bli kul och en ny upplevelse. Jag har ju hållt på med en helt annan form av klättring under mina år men jag lovar att några bilder kommer från kvällens träning. En sak som var klockren på hans föredrag var hans uttryck: When you´ve given everything, what do you have left? Vidare kan man på Svenska klätterförbundets hemsida läsa följande om hans föredrag:

Steve tar oss först med där han började sin klätterkarriär, som ung student i Slovenien, där han också blev inbjuden till sin första Himalayaexpedition, 8125 meter höga Nanga Parbat, vid 19 års ålder. Steve låter oss sedan följa några av höjdpunkterna i de följande fjorton åren som spenderas med att klättra nya leder i bl.a. Alaska och Kanada. År 2004 är han äntligen mogen att återvända till Nanga Parbat, och den högsta väggen i världen: Rupal Face. Klättringen slutar nästan i katastrof. Under 2005 är Steve åter tillbaka och denna gång med Vince Anderson. Sex dagar spenderas på den svåra fyratusen meter höga väggen. Dom klättrade i den bästa av stilar, den alpina: dom bär allt själva, inga fasta rep eller extra syrgas. En timme före solnedgången når dom toppen på den sjätte dagen. Sex månader senare tilldelas Steve och Vince Piolet d’Or, klättervärldens Oscarspris. Steve delar med sig av hans egna tvivel som följde hans största framgång: Är människan summan av hennes prestationer? Vad är värdet av framgång?

Steve tar sedan med publiken till den mörka och sällan klättrade Mount Tempel i Kanada 2010. Ett grepp lossnar medan han leder på nordväggen. Resultatet: 25 meters fall ned på en snötäckt hylla med allvarliga livshotande skador. Med bara några timmar kvar att leva lyckas räddning med hjälp av helikopter och han flygs till sjukhuset i Calgary, Alberta. Från en av de största alpina bedrifterna någonsin, till en sjukhussäng i Kanada, och tillbaka till att vara bland de bästa alpinisterna i historien, delar Steve med sig av svårvunna lektioner. Inte minst den som handlar om fokus på progression, inte prestation. ”Den stund då ditt sinne tappar fokus på klättringen här och nu, är den stund då du kommer att falla.”

Själv är jag alltid lite rädd på mina äventyr och expeditioner men då är jag också fullt fokuserad på vad jag håller på med! Jag kommer garanterat att falla från klätterväggen under träningen och de andra får sig ett gott skratt men det bjuder jag på och  jag gillar ju utmaningar och kvällens träning är ju faktiskt under säkra former!

Comments are closed.