Tur att jag inte behöver en BH!!

Idag har jag blivit rejält matt på ordet Coach! Det ordet används i snart alla sammanhang och det håller på att mista sin betydelse! Många ledare och framgångsrika män och kvinnor har viktiga människor som ger dom stöd på olika sätt. De skaffar sig en personlig coach som det heter, men vissa av oss inklusive jag själv har under många år haft en såkallat Mentor, en person som vi kan bolla saker med både privat och professionellt, men mest det sistnämnda, alltså en person som kan ge oss den ärliga feedback vi behöver för att utvecklas!
Jag läste på en blogg för ett tag sedan om något som hette BH-Coach och trodde det var ett skämt, men det visade sig att det är det inte. Även i Östersund har jag nu hört uttrycket! Ett butiksbiträde som sa till en kvinna att hon skulle kolla med BH-Coachen! Men hallåååå??? BH-Coach?????
När ett ord och utbildning som Coach används så lättvindligt och slentrianmässigt slår det fel i hela samhället och kan få förödande konsekvenser! En coach är en person som hjälper dig att långsiktigt nå olika mål och där relationen är ömsesidig och tillitsfull. Den ena behöver stödet och den andre finns där för att se vad som skulle kunna vara behjälpligt att utveckla eller ändra för att nå det uppsatta målet, kortsiktigt och långsiktigt!
Det finns alltså olika såkallat coacher men snälla var kritiska och ställ er frågan, vad coachar de med och i och är det verkligen coaching de sysslar med eller är det bara enkel rådgivning eller vägledning utan ansvar för den process som krävs i ett ömsesidigt samarbete mot ett hägrande mål! Jag har också fått höra att en person som jag samtalat med några gånger och ventilerat olika saker med inför och efter mina expeditioner hade påstått att jag hade haft personen som personlig coach. Jag kan inte annat än le åt detta felaktiga påstående eftersom jag själv är utbildad och utövar mental träning på olika sätt och också blir ombedd av olika personer att vara deras personliga mentor. Skulle jag själv behöva en personlig coach så skulle det samarbetet vara mycket detaljerat och långsiktigt samt att det skulle vara officiellt att den relationen existerar och vad målet är, men så är det dock inte för tillfället! Däremot har jag några personer som liksom jag behöver sätta upp långsiktiga mål och som jag kontinuerligt samtalar med om olika träningssituationer, mentala som fysiska, men att kalla oss coacher till varandra vore att håna de som är coacher inom, ledarskap, näringsliv, idrott etc! Nej tacka vet jag riktig coaching eller mentorskap som faktiskt är i praktiken vad det betyder!! Vilken kvinna behöver en BH-Coach??? Jag tror att de själva är kapabla att hitta rätt passform med rätt rådgivning om de skulle behöva!!
Comments are closed.