Min vän Fredrik Sträng åker till K2 idag!

Min gode vän och klättrare Fredrik Sträng återvänder till berget K2 idag, det som beskrivs som världens tuffaste berg! För fyra år sedan var Fredrik  med när elva personer dog på K2 och efteråt blev hans bok och dokumentär om händelsen väldigt uppmärksammad. Han lovade då att aldrig återvända, men nu är han alltså på väg igen. Varför kan man undra, och varför utsätter vi oss för riskerna kan ju någon undra? Fredrik svarade en gång i en intervju på den frågan så här:
– Jag åker tillbaka för kärleken till äventyret!
Medan andra människor drömmer om äventyren är vi några som satsar allt på att genomföra dem på något sätt, ett sätt att förverkliga drömmar. Vi söker inte efter döden som någon tror utan vi hyllar faktiskt livet till fullo. Genom att likt en stuntman göra allt för att minimera riskerna så långt det är möjligt kan vi också ibland få förmånen att stå på en topp någonstans i världen eller lyckas med någon annan expedition. Ibland händer saker som vi inte kan förutsätta och då går det inte som vi tänkt, tex väderomslag som kan vara väldigt nyckfullt och lika farligt som skönt. Jag hann prata med Fredrik i telefon igår och önskade honom lycka till och att jag kommer att följa hans expedition. Själv har jag alltid sagt att jag kommer att avstå att göra ett toppförsök på K2, men visst skulle det vara kul att ändå vara med i en expedition dit framöver även om jag inte satsar på toppen. En expedition har många personer som fyller olika uppgifter medan andra satsar på toppattacken. Så är det på Mount Everest också och dit går min egen färd nästa år, och eventuellt ihop med Fredrik, vilket jag ser fram emot!
Än en gång önskar jag Fredrik lycka till och var rädd om dig min vän så ses vi om någon månad!
Comments are closed.