En bild på mig prövas i Hovrätten!

Ibland kan man bli påmind om saker som hänt för länge sedan när man minst anar det, i det här fallet år 2010! Jag träffade fotografen Fredrik Wallin som jag samarbetade mycket med förr och han hamnade mitt i händelsernas centrum på grund av mitt privatliv. Flera av er kanske minns när olika tidningar skrev om vem jag hade ett förhållande med just då och en av tidningarna ville ha en bild på mig. Jag själv hade ingen aning om vad som pågick men någon bild fick de inte av mig och de ville inte heller svara på varför de skulle skriva om mig eftersom det inte handlade om varken mina pilgrimsvandringar eller äventyr. Bilden det handlar om ser nästan ut som den här sidan om och som tidningen Se och Hör helt enkelt snodde från min profilsida på Facebook och som Expressen hade köpt rättigheterna till av fotografen! Det hände sedan några saker i den där processen mellan tidningarna och fotografen utanför min vetskap och detta har tydligen fortsatt rättsligt och nu är ärendet upp i hovrätten för rättslig prövning!!

Utdrag från Bildombudsmannen Staffan Testes sida: Se och Hör stämd
”Tidningen Se och Hör har via sitt förlag stämts vid Östersunds tingsrätt. En fotograf har blivit bestulen på en bild av tidningen Se och Hör. Fotografen hade anordnat en auktion på en begärlig bild och en kvällstidning betalade bäst för exklusiv ensamrätt. Trots att de inte fick rättigheterna till bilden hämtade tidningen Se och Hör bilden från Internet och publicerade den utan tillstånd av fotografen. Se och Hör har betalat ersättning, men ville inte betala fullt ut det skadestånd fotografen begärt för stölden och har därför stämts för skadeståndsdelen. I nya upphovsrättslagen från 2005 har lagen förstärkts med att rätten även skall ta hänsyn till upphovsmannens berättigade intresse av att intrång inte sker.”

Fotografens krav på ytterligare skadestånd för Se och Hörs intrång i fotografens sålda exklusiva bild ogillades av Östersunds tingsrätt men hovrätten har tydligen tagit upp det för ytterliggare rättsligt prövning!

Synd att jag själv inte får eller fått en enda krona i det här när tydligen tidningarna, fotografer och advokaterna tjänar stora pengar på en bild på mig!!
Comments are closed.