Ett brev från Al Gore!!

Idag efter mitt träningspass såg jag att jag hade fått ett mail och öppnade det. Det var från Al Gore. Haha tänkte jag, det är någon som skämtar med mig för vi som har koll vet att Al Gore har ingen egen privat e-mailadress då skulle han inte göra annat än att svara på mail utan sådant gör hans stab men däremot har han en vanlig postadress, men efter ett tag när jag läst mailet flera gånger insåg jag att det var ett faktum. Det hade kommit ett mail från Al Gore! Han har under många år varit aktiv i klimatfrågan som de flesta vet och han beskriver i brevet hur han besökte Antarktis första gången redan år 1988 men nu var det en ny expedition på gång! I slutet av nästa månad åker han tillsammans med The Climate Reality Project, världens främsta klimatforskare och flera stora företagsledare till Sydpolen för att på plats återigen studera resultatet av klimatförändringarna och diskutera vad det betyder klimatmässigt, ekonomiskt, socialt och politiskt för de länder som drabbas först av effekterna. De kallar expeditionen ”Living on thin Ice”.

Under vår expedition till Mount Everest pågick också Projekt Saving Everest, ett projekt där man städade på berget från allt skräp, totalt plockades 8,5 ton ner. Det mesta var på sydsidan men även vi på Nordsidan deltog på vårt sätt att säkerställa att inget skräp blev kvar någonstans och allt vi hade släpat dig skulle ner igen! Jag var stolt över att få vara på plats när detta skedde och jag bloggade om det samt länkade flera gånger till projektets hemsida. Vad har då det här brevet med lilla mig att göra? Jag har inför mina kommande äventyr sagt lokalt, regionalt, nationellt och internationellt att även om jag är långt ifrån en miljöexpert men väl medveten om de problem som följer i flera av de områden som äventyren sker kommer jag att ha ett klimatperspektiv under dem och senast i förrgår gjorde jag ett blogginlägg om att issmältningen hotar även Himalaya och att jag kommer att belysa is- och vattenproblematiken på olika sätt, samt att jag redan har inlett ett samarbete med Green Cross Sweden och Green Cross International! Det är alltså pga detta miljöengagemang som jag fått brevet från Al Gore! Även om polerna ligger långt från övriga världen så är problemet något som berör oss alla eftersom det blir konsekvenser av det hela! Han uppmanar också alla till att göra sina egna små expeditioner och uppmärksamma vad som skett senaste tiden både lokalt och globalt samt inbjuder mig att vara en del av The Climate Reality Project och uppmärksamma förändringarna som sker!

Jag har nu efter ett lunchmöte svarat på brevet som naturligtvis säkert går till hans sekreterare först, att jag delar oron över de smältande polerna och att jag lägger min fokus först och främst på glaciärerna i Himalaya under min klättring på Mount Everest våren 2013eftersom det är den expeditionen som jag lägger energin på just nu att ro i land! Jag har också tackat ja till att bli en del av deras The Climate Reality Project och där jag på plats kommer dels att ha med deras flagga samt att göra någon kort filmfrekvens/foto etc för att uppmärksamma klimatförändringarna som sker i samarbete för dem och Green Cross Sweden! Som jag skrev i förrgår: Även om vi inte räddar världen så kan vi alla tillsammans göra en hel del för vår vackra underbara värld!! Lyssna mer på hur man som jag kan förena Äventyrandet med Klimatfrågan imorgon fm kl.09.30 på Radio P4 Jämtland!!

Comments are closed.