Denali & Coelho om att klättra i berg!

Jag har fått ett erbjudande om att klättra på Denali som en av 6st i ett team nästa år så nu måste jag fundera och fatta beslut om hur min planering ska se ut samt vilka sponsorer som seriöst fattar beslut om att vara med! Alla har vi våra egna berg att bestiga så dagen till ära passar jag på att lägga ut Paulo Coelhos ord om att klättra i berg:

A] Välj ut berget du vill klättra: Bry dig inte vad andra människor säger, som ”det där är vackrare” eller ”det här är lättare”. Du kommer att göra av med massor av energi och entusiasm för att nå ditt mål, så du är den enda ansvariga och du bör vara säker på vad du gör.

B] Veta hur man kommer nära det: berg ses ofta från långt håll – vackert, intressant, fullt av utmaningar. Men vad händer när vi försöker att närma oss? Vägarna går runt dem, blommor växer mellan dig och dina mål, vad som verkade så enkelt på kartan är tufft i verkliga livet. Så prova alla vägar och alla spår tills att du slutligen en dag står framför den topp som du längtar efter att nå.

C] Lär av någon som redan har varit där uppe: oavsett hur unik du känner dig, finns det alltid någon som har haft samma dröm innan dig och som lämnade spår som kan göra din resa lättare, ställen att hänga repet på, spår, brutna grenar för att göra det lättare att gå. Klättringen är din, så är även ansvaret, men glöm inte att andras erfarenhet kan hjälpa dig mycket.

D] När det ses på nära håll, kan farorna kontrolleras: när du börjar bestiga dina drömmars berg, var uppmärksam på omgivningen. Det finns klippor, naturligtvis. Det finns nästan oförnimbara sprickor i bergets sten. Det finns stenar så polerade av stormar att de har blivit lika hal som is. Men om du vet var du placerar varje fotsteg, kommer du att märka fällorna och hur man går runt dem.

E] Landskapet förändras, så njut av det: självklart, måste du ha ett mål i sikte – att nå toppen. Men medan du är på väg upp, kan du se mer saker, och det är inget besvär att stanna då och då och njuta av den vidsträckta utsikten runt omkring dig. För varje erövrad meter, kan du se lite längre, så använd detta för att upptäcka saker som du fortfarande inte hade upptäckt.

F] Respektera din kropp: du kan endast bestiga ett berg om du ger din kropp den uppmärksamhet den förtjänar. Du har all den tid som livet ger dig, så länge du går utan att kräva vad som inte kan ges. Om du går för fort kommer du att tröttna och ge upp halvvägs dit. Om du går för långsamt, kommer natten falla och du kommer att gå vilse. Njut av utsikten, gläds åt det svala källvattnet och den frukt som naturen generöst erbjuder dig, men fortsätt att gå.

G] Respektera din själ: fortsätta inte att upprepa ”Jag ska göra det”. Din själ vet redan det, vad den behöver är att använda den långa resan för att kunna växa, sträcka sig längs horisonten, röra vid himlen. En besatthet hjälper dig inte alls att nå dina mål, och gör även slut på nöjet att klättra. Men var uppmärksam: säg även inte ”det är svårare än jag trodde”, eftersom det gör att du förlorar din inre styrka.

H] Var beredd på att klättra en kilometer längre: vägen upp till toppen av berget är alltid längre än du tror. Lura inte dig själv, det kommer ögonblick när det som verkade så nära, fortfarande är mycket långt borta. Men eftersom du var beredd att gå längre, är detta egentligen inte ett problem.

I] Var glad när du når toppen: gråt, klappa händerna, skrik åt de fyra vindarna att du gjorde det, låt vinden – vinden blåser alltid där uppe – rena ditt sinne, svalka dina trötta och svettiga fötter, öppna dina ögon, rensa dammet från ditt hjärta. Det känns så bra, det som bara var en dröm innan, en avlägsen vision, är nu en del av ditt liv, du gjorde det!

J] Ge ett löfte: Nu när du har upptäckt en kraft som du inte ens var medveten om, intala dig att från och med nu kommer du att använda denna kraft i resten av dina dagar. Helst också lova dig att upptäcka ett annat berg och att ge dig ut på ett annat äventyr.

L] Berätta din historia: ja, berätta din historia! Var en förebild. Berätta för alla att det är möjligt, och andra människor kommer då att ha mod att möta sina egna berg.

Comments are closed.