Inbjuden att testa Floating!

Som jag nämnt tidigare ska jag till Hede den 3 november och hålla föredrag på kvällen men nu har jag också blivit inbjuden av rörelseverkstan att testa Floating! Jag hade ingen aning om vad det var och det enda floating jag varit med om var i döda havet så nu har jag surfat runt och letat fakta och jag säger bara, jag är så nyfiken så det här måste jag verkligen testa!!!

Floating är benämningen när man ligger och flyter i en flyttank som är ca 2,60m lång, 1,65m bred och 1,35m hög i hudvarmt vatten och 30-43% Epsom-salt, magnesium-sulfat. Man upplever en känsla av tyngdlöshet då huden, vattnet och luften har samma temperatur 34,8° C. Vitsen med att flyta är att man får avkoppling, avstressning och smärtlindring men man kan dessutom erhålla många andra positiva effekter som lindring eller bot för alla former av muskelvärker som whiplash, reumatism, fibromyalgi mm. Andra områden är handikappade med spasmer, superinlärning och mental träning för idrottsmän. Det är bara några bra exempel på anledningar att flyta men man behöver givetvis inte ha problem, det räcker med att man vill få en timmes djupavslappning.

Det är ett utmärkt komplement till massörer, sjukgymnaster, terapeuter och andra terapier men framförallt mycket tilltalande för patienterna eftersom det är en behandling som varken innebär tabletter, injektioner eller operationer. Det lönar sig att först ge hjärnan en chans att försöka rätta till felaktigheter som uppstått av olika anledningar. Tänk på att hjärnan använder hela 85 % av sin förmåga till att hålla balans på kroppen, att du kan stå. Det är då lättförståeligt att när denna frigjorda resurs kan sättas in i att hitta fel i kroppen så sker underverk.

Salthalten är t.o.m. högre än i Döda Havet, du flyter som en kork så det är bara att koppla av och drömma sig bort till en härlig semester bland sol, värme, palmer och massor av skönt vatten. Om detta inte skulle räcka så serveras du samtidigt en avkopplande musik som kan bestå av delfinljud, havsbrus eller annat njutbart. Man kan givetvis själv välja någon favoritmusik som det går bra att koppla av till. När du har flutit så har du också upplevt den kortaste timmen i ditt liv p.g.a. att de flesta somnar inom 10 minuter och vaknar först när timmen går mot sin ända.

Det finns rykten om att en floatingtimme motsvarar sex timmars sömn. Ja skönt är det definitivt men det finns ingen forskning som bekräftar detta rykte. Detta understryks med bestämdhet från forskarna vid Karlstads Universitet. Drunkna? Nej, nej! Hjärnan är skapt så att du inte kan vända huvudet utan ligger lika säkert på rygg i flyttanken som i sängen. Du bestämmer själv när du skall stänga luckan och släcka belysningen, så risken för klaustrofobi är obefintlig. Tänk på att den bästa upplevelsen får du med stängd lucka

Tekniken heter på fackspråk R.E.S.T. Restricted Environmental Stimulation Technique. Betydande forskning är gjord om floatingens fördelar vid bl.a. stress, fibromyalgi, värk och reumatism. En behandling pågår alltså vanligen i en timme. Under de sista 10-20 minuterna övergår hjärnan ofta från alfa eller beta hjärnvågor till theta. Det samma sker strax innan man somnar och vaknar, men i flyttanken kan det pågå i flera minuter utan att man förlorar medvetandet. Detta är nyttigt för kreativitet, probemlösning och inlärning. Ju oftare tanken används, desto längre blir theta-perioderna.

Undersökningar har visat att floating är effektivt i fråga om stressrelaterad smärta och ångest. Floating har också visat sig vara nyttigt inte bara för personer med kliniska problem utan ger generellt minskad stress och ökad kreativitet. Det har också påvisats hjälpa för personer som lider av kroniska muskelspänningar i ryggen och nacken.

Comments are closed.