Krissituation i Östafrika!

Hungerkatastrofen i Östafrika är ett fakLägg till bildtum. Över två miljoner barn under fem år riskerar att svälta. Vi utökar nu våra humanitära insatser i länderna. Högsta prioritet är att behandla undernärda barn och att se till att familjerna i flyktinglägren har tillgång till rent vatten och toaletter, sjukvård och skola. Barnen är, som alltid, de som drabbas värst i katastrofer. Vi finns på plats men mycket mer resurser behövs för att vi ska kunna hjälpa alla.

Dadaab ligger i östra Kenya nära gränsen till Somalia. Förut var det bara en liten by. Men efter 20 års stadig flyktingström från Somalia rymmer Dadaab idag den tredje största folkmängden i Kenya, efter huvudstaden Nairobi och hamnstaden Mombasa. Runt 380 000 flyktingar bor i lägren Ifo, Hagadera och Dagahaley, vilket gör Dadaab till det största flyktingsamhället i världen. Miljön är ogästvänlig. De öppna fälten runt Dadaab släpper in kraftiga vindar som driver med sig torr jord och damm in i lägren. Flyktingarna bor under enkla öppna tältdukar, som inte skyddar mot den starka solen och vinden. Smutsen i luften fastnar överallt. Det är svårt att hålla sig ren, att andas och att öppna munnen för att tala.

UNICEF, UNHCR och andra hjälporganisationer arbetar för fullt för att förbättra levnadsförhållandena i Dadaab. Men behoven i världens största flyktingsamhälle är enorma. Tillgång till rent vatten, livsmedel till alla, utökade resurser till sjukvården och skolgång till alla flyktingbarn brådskar. Det behövs snabbt mer resurser till de humanitära insatserna.

FN:s flyktingorgan UNHCR har påbörjat en utbyggnad av flyktinglägren i Dadaab, och kommer att bygga ett nytt läger, som rymmer upp till 120 000 flyktingar.

Hjälpen behövs nu!
Men flyktingarna i Dadaab är endast ett symptom på ett långt större problem – den värsta torkan och matbristen i Östafrika på över 50 år. De värst drabbade länderna är Kenya, Somalia, Etiopien och Djibouti. På grund av två uteblivna regnperioder och konflikter har matpriserna stigit med upp till 200 procent för vissa basvaror. Över 10 miljoner människor i regionen behöver humanitär hjälp för att klara sig. Bland dem är två miljoner barn som lider av undernäring. Nära en halv miljon barn riskerar att dö om de inte får en snabb behandling.

Vad gör UNICEF?
UNICEF samordnar insatserna för att svårt undernärda barn ska få vård och
näringstillskott i tid. Om barnen får behandling i tid brukar de återfå en hälsosam
vikt efter tre till fyra veckors behandling.
UNICEF förbereder också vaccinationskampanjer så att små barn i området får
immunitet mot farliga sjukdomar.
•I södra Somalia har UNICEF och partners i år finansierat grundläggande sjukvård
till nära 900 000 människor och sett till att över en miljon människor har tillgång
till rent vatten, sanitet och latriner.
•I Kenya ser UNICEF med samarbetspartners till att 12 000 barn som är sjuka av
undernäring får behandling.
•I de värst drabbade delarna av Etiopien har UNICEF distribuerat mat till nära 34 000 svårt

undernärda barn, och säkrat tillgång till vatten och sanitet till över 280 000 människor.

Några exempel på vad dina pengar kan användas till:

306 kr räcker till 1 350 påsar näringspulver, som ger ett undernärt barn alla de livsviktiga vitaminer och mineraler som behövs för att överleva och växa.

540 kr räcker till 150 påsar Plumpy Nut, en näringsrik jordnötskräm som kan rädda livet på ett undernärt barn. Krämen är särskilt framtagen för att hjälpa undernärda barn att snabbt gå upp i vikt.

1 160 kr räcker till 2 000 påsar vätskeersättning, som kan snabbt och effektivt bota uttorkning som följd av svår diarré.

Hjälp mig i min insamling för UNICEF att hjälpa fler barn som drabbats av katastrofen i Östafrika genom att klicka här! Eller skänk 50kr genom att skicka ett SMS med texten: Kämpa Stävhag till 72900

Comments are closed.