UNICEF ser till mig som liten är!

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=9bxc9hbwkkw?fs=1]
Storsatsning på förskolor i Malawi
Idag är det endast 36 procent av barnen i Malawi som går ut grundskolan, men nu står man inför en stor förändring. Enligt UNICEF har de barn som fått möjlighet att gå i förskola visat större benägenhet att avsluta sin grundskoleutbildning. Därför utvecklas landets förskole-verksamhet i rask takt – redan nu finns 6 000 barncenter för barn mellan 3 och 5 år.

I Malawi satsar man på att fler småbarn ska få tillgång till skolförberedande verksamhet.
– Vi vet genom att de första fem åren i ett barns liv är avgörande för ett barns fysiska, sociala, känslomässiga och kognitiva utveckling, förklarar Kusali Kubwalo, UNICEFs kommunikationschef i Malawi. Att satsa på de allra minsta barnens omsorg och utveckling förändrar inte bara barnens framtida möjligheter, utan gör också en stor skillnad för hela landets utveckling.

Fler förskolor = fler barn i grundskolan
UNICEFs erfarenhet visar att bland de barn som får möjlighet att delta i skolförberedande verksamhet går många fler ut grundskolan. Därför arbetar UNICEF över hela världen för att fler småbarn ska få gå på dagis och förskola. Som till exempel i Malawi som nu satsar stort på barn mellan 3 och 5 år. Varje år öppnar hundratals nya förskolor och idag finns redan 6 000 sådana center. Fortfarande saknar många barn den här möjligheten, men nu engagerar sig lokalbefolkningen allt mer och startar själva pedagogiska center för småbarnen.

Pedagogik och personalutbildning
Landets regering har tagit fram en policy och handlingsplan som vägleder dem som startar förskolor runt om i landet. UNICEF bidrar med pedagogiska riktlinjer och undervisningsmaterial och utbildning av alla de frivilliga som arbetar som personal. En av de frivilliga är Blessing Gama, en 29-årig bomullsodlare i byn Chiteta. Han är övertygad om att den tid han lägger på barncentret är en mycket viktig insats.

– Jag kommer hit eftersom barnen är våra framtida ledare, säger han, Jag vill att de ska utveckla den här byn. Jag vill att den här byn ska bli en bättre plats att leva på.

Hälsokontroller
En gång i månaden får förskolorna besök av lokala hälsoarbetare som väger och undersöker barnen och kollar upp att de växer som de ska. De barn som behöver det remitteras vidare till en hälsoklinik.

UNICEF skapar pilotprojekt
UNICEFs fokus är att utveckla standarden och skapa modellverksamheter som sedan enkelt kan kopieras av andra.

– Det är viktigt att dessa förskolor håller en viss standard, säger Kusali Kublawo. Personalen måste få rätt utbildning och miljön ska vara barnvänlig.

UNICEF arbetar över hela världen för att fler barn ska få gå i förskola. Stöd UNICEFs arbete för barns rättigheter genom att Ge 50 kr med SMS eller köp något i gåvoshopen: Skicka KÄMPA STAVHAG till 72 900 eller klicka på bilden för att komma till min insamlingssida!

Comments are closed.