Fredrik Sträng på nya äventyr!

Min gode vän Fredrik Sträng är ute på nya äventyr och fortsätter sin satsning på alla 8000m topparna. Han bloggar om detta på aftonbladet! Jag kommer att följa hans klättring här på bloggen men ni kan även själva följa hans blogg på aftonbladet! Klicka på bilden här och ni kommer dit!
Äventyret startar igen!

Expedition! Det är något alldeles speciellt med det ordet. Jag blirfull av iver och förväntan när ordet klingar inom mig. Kroppen ropar”ge dig ut!” Och som en stegrande häst vill jag slita mig loss frångamla vanor och tankesätt och få ge mig ut mot en värld som jag intekänner utan förutfattade meningar. Med en stor dos av upptäckarglädjeoch äventyrslust sätter jag mina förmågor på prov och utmanar dehögsta bergen i världen.Expedition betyder visserligen forskningsresa men behövernödvändigtvis inte innebära insamling av sällsynta blommor på enbortglömd del av jorden utan det kan lika gärna en utforskning avnaturen eller den egna förmågan. Det är i synnerhet att testa de egnagränserna som driver mig denna gång tillbaka till Tibet, ”världenstak”.Denna gång handlar mitt mål om att försöka med bedriften att klättrajordens sjätte högsta berg, Cho Oyu (8201 m) från näst lägsta lägretpå 5600 m höjd upp till toppen och ner igen på 1 dygn. Normalt gör mandetta på 4-5 dagar. Om/när jag lyckats med det så beger jag mig medmin kompis Chhiring Dorje Sherpa, min ödmjuke och livligt skrattandenepalesiske vän, till Shishapangma (8027 m) och ska klättra dessformidabla sydvästra vägg. En oerhört exponerad och sällan besökt väggtill gränsen på 3 km hög som vi avser att klättra i alpin stil, d.v.s.rakt upp och ner igen utan hjälp från någon. Det kommer att bli tungt,jobbigt och tufft på alla sätt och inte minst mentalt.Det är många som ställer frågan till mig: hur mycket mental styrkahandlar klättring om på världens högsta berg kontra fysisk utmaning?Som i det mesta i livet så stämmer 80/20 principen. 20 % fysik ochresten är mental styrka. Att lära sig att kontrollera ens tankar ochatt vara samlad, att känna sig själv och ha ett gott omdöme är nyckelntill framgång i pressade situationer som det kan vara gott om på8000-m berg.Så nu sitter jag här på Mornington hotel i Bromma i väntan på attstiga upp i ottan imorgon bitti. Allt är packat. Det är bara denödvändigaste prylarna och utrustningen som tas med, allt för attspara gram för att slippa kånka på onödiga saker i bergen. Varje gramräknas och som Gunde Svan en gång i tiden filade bort gram på sinastavar så är inte jag sämre. Jag klipper bort tvättlappar på kalsongeroch som jag givetvis endast har 2 par med mig av.Följ min kamp mot vindarna, kylan och de svindlande höjderna när jagmellan den 20:e sep t.o.m. den 4:e sep kommer att utmana ytterligaretvå 8000-m berg. Detta blir troligtvis de tuffaste utmaningarna jaggjort hitintills men förhoppningsvis kommer det bli de roligaste!

Äntligen är jag på väg! Äntligen är det expeditionsdags! / Fredrik
Comments are closed.