Vad är ditt mål?

Åter hemma i gamla Svedala efter en veckas semester i värmen och ladda batterierna är jag direkt inne i rutinerna och förberedelserna både för jobben under hösten men också min kommande Mount Everest satsning! Jag har sagt det förr och säger det igen, det är mycket förberedelser innan man överhuvudtaget kommer iväg på en expedition eller äventyr av det större slaget, mer än folk tror och det administrativa är ofta mycket och tråkigt men nödvändigt! Papper papper har jag tänkt idag när jag sysslat med detta, allt ifrån att läsa förslag på samarbete med föredrag eller foton till tråkiga beslut om avslag på någon ansökan om sponsring, men det är så det är, det gäller att hela tiden ha sitt eget mål i sikte och att de presumtiva sponsorerna ser vad de vinner på samarbetet i allt från reklam på jackan till sina egna marknadsföringar etc. Men hur gör man då fick jag frågan på flyget hem från Kreta av en äldre man för att nå sina mål?

Camilla Ohlsson som är turistchef i östersund gjorde en beskrivning av ”mitt mål” efter en intervju med radio Krokom jag var med i, jag ser mig själv på toppen av Mount Everest med Jämtlandsflaggan i handen hade jag sagt! Ett uppsatt mål av mig alltså! Jag förklarade för den äldre mannen utifrån den enkla bilden jag gjorde i intervjun. Ett mål är det resultat du vill uppnå, en konkret av ditt önskade läge. Men ett mål är INTE det du gör för att nå resultatet! Ett Mål är alltså ett önskvärt tillstånd och inte en aktivitet! Genom att sätta upp MÅL för sig själv får man också kontroll, trygghet, motivation över vad man gör och en konkret situation över om det man går i riktning mot målet! Dett kan man göra oavsett om det handlar om andliga mål, ekonomiska mål, sociala mål, viktmål, sluta med saker som kanske inte alltid är hälsosamma eller börja med något av det eller som i mitt eget fall toppen av Mount Everest!

Många faller på vägen och känner det som ett misslyckande mot målet! Det är för att de oftast inte var konkreta när de satte upp målet utan var lite luddiga eller svävande på det. Ett mål måste vara konkret och mätbart! Målet måste vara angeläget att nå oavsett orsak, det är här motivationen kommer in! Det måste också vara realistiskt att genomföra även om det tar tid samt att det måste finnas ett tidsperspektiv på när det ska vara uppnått. Många faller i att de gör det halvdant som man säger samt har tänket, sen någon gång eller i framtiden. Jag läste en krönika av tidningen Taras förre chefredaktör och hon skrev så klokt med orden: Drömmen är här och nu!
Såå idag går min eloge till alla som sätter upp sina egna mål och kämpar på med ett steg i taget för att nå dem!
Comments are closed.