Fastknuten!

Imorse när jag hade tagit mig en löprunda och stod och stretchade fick jag en fråga av en liten grannkille som undrade, vilka knopar måste du kunna och vilka använder klättrare och äventyrare? Han var scout och kunde redan en massa knopar men han vara nyfiken. Jag svarade så gott jag kunde just då men satt sedan och funderade på vilka använder vi egentligen utan att tänka på det? och det är nog inte så konstigt att folk undrar. Såå här kommer ett axplock av några mest användbara knopar som de flesta är tagna ur Peter Owens bok KNOPAR utgiven av Wahlströms, och jag har säkert glömt någon..:

HMS Knopen kom till klättervärlden 1974 och fungerar så att den låser sig om klättraren faller, mycket värdefull och effektiv mennackdelen är att den sliter på linan. HMS står för Halbmastwurfsicherung (halvslagssäkring)

Överhandsknop i åtta med ögla används om man kopplar in linan i en karbinhake, oftast i klätterselen. Den är lätt att slå och och går inte upp även om linan är slak. Nackdelen med den är att den kanske inte är så lätt att knyta upp när den väl blivit belastad men säkerheten och fördelarna gör den till en vinnare!
Pålsteken kan användas till inknytning i en klättersele och går snabbt och enkelt att slå. Den går lätt att lösa upp även efter hård belastning, nackdelen är att den kan sakta knyta upp sig själv så man måste använda den tillsammans med en stopknut.

Dubbel fiskarknop är en av de starkaste knoparna som finns när det gäller att sammanfoga linor. Den är lätt att slå och används ofta med tunna linor både inom klättring och fiske. Genom att tejpa ihop ändarna som sticker ut fastnar de inte på tex en klippvägg.

Prusikknopen introducerades 1931 av carl Prusik, därav namnet. Den använda för att låsa en en lina eller som en säkerhetsgärd när man ska fira sig nerför en brant klippvägg eller klättra upp vid en nödsituation men även för att låsa fast saker som ska hissas upp. Den är lätt att slå och måste slås med en tunnare lina än den slås runt.

Det finns många olika böcker och handledningar om vilka knopar som är bäst och vilka man själv gillar att använda så det är upp till vara och en att själv välja. Studiefrämjandet, scouterna, klätterklubbar, båtklubbar etc har alla sina egna favoriter men många är gemensamma, så jag säger till alla som vill lära sig slå knopar: Lycka till och knyt inte fast er själva!
Comments are closed.