Zulu Dawn!!

Ibland sätter sig äventyrare ner och tittar på filmer från tidigare klättringar, expeditioner och andra dokumentärer för att skapa sig bakgrundsfakta inför kommande äventyr. Så brukar jag och mina vänner också göra men ikväll har det varit en film av helt andra mått! År 2008 efter att ha bestigit Kilimanjaro flög jag vidare till Sydafrika, då jag och en kollega fick Linneus-Palme stipendiet, vilket också innebar att få förmånen att undervisa på University of FortHare i Alice. För de som kan sin historia så är det Sydafrikas första svarta universitet där också ANC bildades och Nelson Mandela och Mugabwe mfl var studenter.
Sydafrika har en väldigt intressant historia och för någon dag sedan fick jag tag i filmen Zulu Dawn från år 1979. Filmen bygger på en verklighetsskildring av den moderna historiens mest omskrivna slag. Den handlar om hur engelsmännen gjorde allt för att stjäla Zulufolkets mark men de hade inte räknat med Zulukrigarnas heroiska hängivenhet beväpnade med spjut. Efter att diplomatiska förhandlingar misslyckats möter 1800 soldater ur brittiska imperiet 25000 zulukrigare, den 22 januari år 1879, bara två och ett halvt år efter det att General Custer led nederlaget vid Little Big Horn. De få brittiska officerare som överlevde ställdes senare inför krigsrätt för feghet. En klassiker och historieskildring som jag försökte hitta när jag var i Sydafrika men misslyckades med, men nu har jag äntligen hittat den och sett ikväll!
Comments are closed.