Senaste nytt från Mount Everest!

Idag är det en dag som varvas med skrivandet på boken och alla måsten som lagts åt sidan under senaste tiden, stod och höll i min stegjärn och klättersele och drömde mig bort när jag fick besked om hur det är på Mount Everest för Pierre och Peter.

Senaste nytt om Mount Everest där min vän Pierre Näsman och Peter Adolfsson klättrar mot toppen är alltså följande:

Toppdagen är senarelagd till natten mellan söndag-måndag svensk tid.

Pierre är i North Col och har valt att ta en extra vilodag. Det har varit ”som en myrstig” med klättrare uppåt mellan North Col och Camp 2. Det kändes bättre att vänta en extra dag för att inte hamna i den värsta trafikstockningen under toppdagen. Detta är en mycket klok strategi, ingen vill fastna tex vid Hillary Step, stå och vänta tills syrgasen tar slut och behöva vända neråt igen utan att fått chansen!

Under vägen upp till North Col hade Pierre och de andra tydligen haft en obehaglig upplevelse. Marken under honom började röra på sig och en hel serac hade skakat. Sherpas hade ropat ”RUN!, RUN!” Pierre hade blivit riktigt rädd. Detta hände i närheten där en serac tidigare kollapsat och dödat en klättrare för några veckor sedan som jag skrev om. För er som inte vet vad en serac är kan jag berätta att det är en typ av ricotta-liknande mesost, alltså ett block av is som bildas av korsande sprickor på en glaciär och som kollapsar väldigt lätt.

Precis innan Pierre nådde North Col hade två tält flygit över honom som blåst iväg, så det blåser fortfarande lite! I övrigt är allt väl och de mår prima vilket vi alla är glada för! Att Jordan Romeo 13år bestigit berget är en bedrift! Att han inte är en novis ung kille på berg är ju bara att följa hans väg till det högsta berget men det jag personligen själv tänker på är hur kroppen reagerar. Ibland är det fördel och ibland är det nackdel att ha en viss ålder beroende på vad man ska och vill göra. Att vara så ung och på så höga höjder när man inte växt klart i kroppen och organen finns det för lite forskning kring men jag hoppas denna unga lovande kille inte får några konsekvenser av sitt brinnande intresse! Ska bli kul att följa honom i framtiden!

Själv ska jag återgå till skrivandet en stund med en märklig känsla inombords, att skriva om vandringen i öknen när kroppen längtar till höga höjder och kylan..men men man kan inte få allt..
Comments are closed.